Kartlı Geçiş Sistemi

Genel

Kartlı Geçiş Nedir ?

Kartlı geçiş kullanılan RF-ID “Radio Frequency Identification – Radyo Frekansı Tanımlama” kartların içinde bulunan eşsiz dijital veriyi radyo dalgaları aracılığı ile iletmesidir. Ayrıca aynı radyo dalgalarıyla çalışan RF-ID okuyucu ile eşleştirildiği zaman, kart içindeki eşsiz verinin algılandığı radyo frekansı tanımlama teknolojisini ifade eder.

Bir çok kart teknolojisi mevcuttur. Yoğunlukla 125Khz ve 13.56Mhz frekanslarında çalışan kartlar kullanılmaktadır. Ayrıca aynı frekansta olan okuyucular ile uyumlu şekilde çalışırlar.

Kişinin verileri sistem ve yazılım üzerinde kartla eşleştirilir. Bununla birlikte sistem üzerinde kart ile okutma yapıldığında, kimin kartı olduğu tespit edilir.

Kartlı Geçiş Sistemi
proxımıty ve mıfare kartlar

Gerçek hayatta bir çok kart teknolojileri mevcuttur. Ayrıca bir çok isimleri vardır. En çok kullanılan isimleri Mifare ve Proximity karttır. Bunun yanında diğer teknolojileri ve isimleri şunlardır;

  • 125Khz Kart
  • Proximity Kart
  • EM4100/EM4102 Kart
  • TK4100/TK4102 Kart
  • 13.56Mhz Kart
  • Mifare Kart
  • Desfire Kart

Kartlı Geçiş Sistemleri Nelerdir?

Kartlı geçiş sistemleri bir çok isimlerle anılmaktadır. Access Control System, Erişim Denetleme Sistemi, Geçiş Kontrol Sistemi, GKS ve Erişim Kontrol Sistemi olarak da adlandırılmaktadır.

Asıl amacı personel takibinin yapılmasıdır. Erişimi yetkiler ile kısıtlanmış olan alanların giriş ve çıkışlarında bulunan okuyucular ve geçiş engelleyici ürünler ile geçiş yetkilerinin kısıtlanmasıdır. Ayrıca bir çok alanda fayda sağlamaktadır. Personelin devam kontrolünün takibi, misafirlerin geçiş yetkileri ile takibi, araçların otopark kullanım takiplerini ve asansör kat yetkilendirmesi gibi kontroller yapmak mümkündür.

Kartlı geçiş sistemi işletmenizin girişindeki turnike gibi geçiş engelleyici ürünler ile birlikte kullanılmaktadır. Ayrıca kapı giriş ve çıkışlarındaki okuyucu ve kilit sistemi ile çok daha güvenli ortamlar sağlamaktadır. Bunun yanında otopark girişinde bulunan bariyer sistemi ile entegre edilip araçları kontrol altına alabilirsiniz.

Kartlı Geçiş Sistemi Bileşenleri Nelerdir?

Geçiş kontrol sisteminin kurulumunun yapılması için bir çok bileşene ihtiyacı vardır. Kontrol altına alınacak olan alanların mutlaka geçiş engelleyici ürünler ile engellenmesi gereklidir. Kapılar için elektrikli kilit veya manyetik kilit. Geçiş noktaları için turnike, kayar kapı veya bariyer gibi ürünlerdir.

Sistemi kontrol etmek için mutlaka giriş noktasında RF-ID okuyucu veya biyometrik okuyucu olması gereklidir. Ayrıca çıkış kısmı için de kullanılabilir. Bunun yanında istenirse çıkış kısmında okuyucu yerine buton ile çıkmak mümkündür.

RF-ID okuyucuları kontrol etmek için ise Geçiş Kontrol Panelleri kullanılmaktadır. Paneller ile bağlantılı olan okuyucular geçiş kontrol sistemi tarafından kontrolü sağlanır.

Tüm bileşenler güvenli kartlı geçiş noktaları oluşturmak ve herkesin geçiş yapmasını engellemek için bir araya getirilen bu sistemler sayesinde kontrolü sağlamak oldukça kolaydır.

Sistem Nasıl Güvenlik Sağlar?

Bir çok fayda sağlayan kartlı geçiş sistemi, güvenli alanlar oluşturmanıza yardımcı olur. Ayrıca sistem üzerinde oluşturulan yetkiler sayesinde kimin nereye hangi zamanda geçiş yapacağına kadar erişim yetkisi verebilirsiniz.

İşletmenizin girişinde bulunan kartlı geçiş sistemine entegre edebileceğiniz Resim İzleme Modülü ile başkasının yerine kart okutan kişiyi tespit edebilirsiniz. Bunun yanında kamera sistemi entegrasyonu ile kart okutulduğu andaki resmi çeker ve raporlar ile karşılaştırabilirsiniz.

Alan girişlerini çok sıkı kontrollere tabi tutulabilirsiniz. Giriş yapmadan çıkış, çıkış yapmadan giriş “Anti Pass Back” gibi kontrol yeteneği ile alana giriş yapan kişi, kartını başkasına verip yeniden giriş yapılmasını engelleyebilirsiniz. Genel ve lokal olarak yapabilirsiniz.

Acil durumlarda alanlar içinde ve dışında bulunan kişi sayısı anlık olarak tespit edip raporlayabilirsiniz. Kaç kişi veya misafir olduğunu da raporlayabilirsiniz. Olağan üstü durumlarda “yangın, deprem vb.” algılama sistemlerinden gelen acil durum sinyali ile alan girişlerindeki engelleyici ürünler ve kartlı geçiş sistemi otomatik olarak devre dışı kalır.

İşten ayrılan kişilerin sistem üzerinde çıkış tarihleri girildiği anda, otomatik olarak tüm erişim yetkileri kısıtlanır.